Er du på utkikk etter en ny springfjærmadrass?
Det er utrolig mange forskjellige madrasser å velge mellom, og det er viktig at man finner en springfjærmadrass som passer perfekt.
Nettopp fordi det finnes så mange forskjellige typer og modeller, har vi her laget en av Norges beste veiledning for valg av fjærmadrass.
I tillegg til å kunne lese om hva du bør overveie og se etter når du leter etter en ny springfjærmadrass, så kan du også lese mer om 7 gode fjærmadrasser nedenfor.
Månedens madrass tilbud: Venus til 4.999 kr. – Spar -44%
7 tilbud på springfjærmadrasser
Venus
Denne springfjærmadrassen har hele 7 komfortsoner og moderne lommefjærer. Lommefjærene har en oppdrift som påvirker kroppen din, slik at de typiske trykkpunktene som nakke, skuldre og hofter utsettes for minimalt mottrykk. Rundt fjærene har produsentene lagt et lag hybridskum, slik at madrassen holder en behagelig temperatur året rundt.
- Trekk med innebygget antiskli
- 7 komfortsoner for optimal komfort
- Elastisk og ventilerende komfortlag av hybridskum
Størrelse: 80×200 centimeter.
Pris: Sett til 9 998 kr.
Madrass Gold S100
Denne eksklusive fjærmadrassen har hele 500 multilommefjærer per m2, og er inndelt i 7 komfortsoner. Dette sikrer deg en ergonomisk og individuell støtte gjennom hele natten. Springfjærmadrassen er dessuten polstret med polyeterskum og trykkavlastende minneskum som former seg etter kroppen.
- 500 multilommefjærer per m2
- Vaskbart trekk med tykk kvilting
- 7 komfortsoner for ergonomisk korrekt støtte
Størrelse: 140×200 centimeter.
Pris: Sett til 10 999 kr.
BN Latex
Denne springfjærmadrassen har hele 300 lommefjærer per m2, noe som er veldig høyt i forhold til alminnelige fjærmadrasser. Madrassen er delt opp i 5 komfortsoner, og sikrer individuell støtte til hele kroppen. Trekket er dessuten AEGIS-behandlet og allergivennlig.
- Madrass med lommefjærer og 7 komfortsoner
- 4 centimeter med lateks som komfortlag
- AEGIS-behandlet og allergivennlig trekk
Størrelse: 120×200 centimeter.
Pris: Sett til 5 899 kr.
Senses – Lysegrå
Denne fjærmadrassen er bygget opp av moderne lommefjærer med et komfortlag av hybridskum rundt fjærene. Dette hybridskummet er det mest elastiske og holdbare skummet som produseres i Danmark, og sikrer deg en omfattende støtte, i tillegg til at skummet holder madrassen frisk og ren.
- Betrekk med innebygget antiskli
- 7 komfortsoner og lommefjærer for optimal komfort
- Elastisk og ventilerende komfortlag av hybridskum
Størrelse: 90×200 centimeter.
Pris: Sett til 9 999 kr.
Madrass Plus S35
Denne kvalitetsmadrassen fra Dreamzone er vendbar og har to fastheter. Springfjærmadrassen har dessuten 254 lommefjærer per m2, og er inndelt i 7 komfortsoner som sikrer deg en optimal og individuell støtte om natten. Den ene siden er polstret med trykkavlastende minneskum, mens den andre har en polstring av polyeterskum.
- 7 komfortsoner med lommefjærer
- Vaskbart stretchtrekk med tykk kvilting
- 20 centimeter tykk
Størrelse: 160×200 centimeter.
Pris: Sett til 4 999 kr.
Vitale Madrass
Denne komfortable springfjærmadrassen fra Svea er laget av lateks, og har derfor både temperaturregulerende og fuktavledende egenskaper. Fjærmadrassen er laget av fjærer som sikrer en individuell og optimal støtte mens du sover.
- Fjærmadrass med lateks
- Produsert av kvalitetsmerket Svea
- Optimal liggekomfort
Størrelse: 180×200 centimeter
Pris: Sett til 6 995 kr.
Fjærmadrass
Dette er en komfortabel fjærmadrass med bonellfjærer. Den kommer som mellomfast, noe som passer de aller fleste. Alle fjærene har to rammejern som sørger for å gi madrassen formstabilitet, i tillegg til å gi madrassen levetid. Den er 20 centimeter høy, og kan bestilles som enten hvit eller grønn.
- Springfjærmadrass med bonellfjærer
- Fjærer med to rammejern som tar vare på formen og gir lang levetid
- 20 centimeter høy
Størrelse: 140×200 mfl.
Pris: Sett til 3 699 kr.
Guide til valg av springfjærmadrass
Når en skal ut og kjøpe ny springfjærmadrass, så er det en del ting man skal tenke over og forholde seg til. Nedenfor vil vi gi deg et innblikk i de viktigste tingene, og hva de enkelte parametrene betyr for nattesøvnen din.
Vi anbefaler denne guide:
Video av JYSK
Hva er en springfjærmadrass?
En springfjærmadrass er en madrass med innebyggede fjærer og som oftest med såkalte komfortsoner.
Hvor mange fjærer den har, er gjerne en vesentlig del av det som definerer madrassens kvalitet, og jo flere fjærer per kvadratmeter dess bedre.
Det er nemlig fjærene som tilpasser seg kroppen din, og jo flere fjærer det er i madrassen, desto bedre tilpasser fjærmadrassen seg kroppen din. Hvis du trenger omfattende støtte, så skal du derfor gå etter springfjærmadrasser med mer enn 300 fjærer per m2.
Du kan få springfjærmadrasser både med og uten komfortsoner. De billige madrassene inneholder som oftest ganske få komfortsoner, mens springfjærmadrasser i god kvalitet ofte er utstyrt med 5 eller flere komfortsoner.
Inspirasjon til soverommet.
Hva er komfortsoner?
Komfortsoner er en betegnelse for hvor mange støttepunkter madrassen er oppbygget av. Det er spesielle områder i madrassen som gir ekstra god støtte til de delene av kroppen som trenger det mest.
De forskjellige delene på kroppen trenger ulik støtte, og det er nettopp dette komfortsonene er med til å gjøre.
For eksempel skal hodet og nakken ha en annen type støtte enn hoftene.
Komfortsonene tar hensyn til dette, og gjør at man får en ergonomisk både korrekt og behagelig liggeposisjon gjennom hele natten.
Hvilken type fjær skal madrassen ha?
Det viktigste i springfjærmadrassen er selvfølgelig fjærene. Det finnes flere forskjellige typer, og her kan du se hva de forskjellige egenskapene er.
Lommefjærer
De fleste moderne springfjærmadrassene i dag bruker posefjærer, også kalt lommefjærer. Hver fjær er sydd inn i en pose, som så er sydd sammen med andre poser. Det betyr at hver fjær kan ta imot og gi støtte uten at det påvirker de andre fjærene.
Det gir en god komfort og støtte som blir fordelt dit man trenger det. Dette er spesielt viktig hvis man sover to på den samme madrassen.
Multi-lommefjærer
Multi-lommefjærer er den mer eksklusive fjærtypen. De brukes spesielt til madrasser for tunge personer, og anbefales for de som veier mer enn 95 kilo.
Bonellfjærer
Dette er den gode gamle og opprinnelige fjærtypen. De brukes ikke så ofte i springfjærmadrasser lenger, men ofte i rammemadrasser og andre billigere madrasser.
Her er hver fjær forbundet med en ståltråd, noe som kan fungere utmerket, men ikke like godt som lommefjærer på grunn av at de påvirker hverandre.
Kanskje du har prøvd en gammel madrass hvor du merker at du synker litt ned i den. Det er fordi fjærene er slitte, og påvirker hverandre negativt. Bonellfjærer brukes likevel fortsatt en del som det nederste laget i madrasser, hvis de er bygget opp med et dobbeltfjærlag.
Her finner du ofte lommefjærer på toppen, mens bonellfjærene gir ekstra støtte i bunnen.
Casper madrasser er populære i USA.
Velg riktig størrelse
Noe av det aller første du skal tenke over, er selvfølgelig hvor stor springfjærmadrassen skal være. Vi har alle forskjellige behov og smak, så det er i prinsippet helt opp til deg hvor stor madrassen skal være. Men nedenfor kan du lese litt mer om hva de forskjellige størrelsene egner seg best til.
En fjærmadrass med målene 90×200 cm er en størrelse som er godt egnet for en enkelt person. Denne madrassen gir litt ekstra plass i forhold til de som kun har en bredde på 80 cm, noe som er spesielt bra for de som ligger urolig om natten og trenger plass til å bevege seg.
Størrelsen egner seg dessuten til små hybler og boliger, og kan enkelt utvides til en dobbeltseng hvis man plasserer en tilsvarende seng ved siden av.
Hvis du gjerne vil ha en trekvart-seng, så er en springfjærmadrass med målene 120×200 cm en mulighet. Dette er den minste løsningen, og den er derfor best egnet for de som skal sove alene.
Hvis det er snakk om to personer som ikke trenger særlig mye plass om natta, så kan denne størrelsen saktens fungere. Det handler om smak og behag. Denne størrelsen er velegnet til mindre boliger, siden den på tross av å være større enn en vanlig enpersonsmadrass fortsatt er en liten madrass.
En springfjærmadrass med størrelse på 150×200 cm er offisielt en trekvart-seng. Selv om denne størrelsen ikke gir plass til at man kan snu og vende seg som man vil uten å forstyrre den som ligger ved siden av, er den velegnet til par.
Veldig mange velger denne størrelsen første gangen de skal ha en madrass sammen. Denne størrelsen er selvfølgelig også en god mulighet hvis man gjerne vil ha mye plass å sove på alene.
En springfjærmadrass med målene 180×200 cm er den offisielle dobbeltsengen. Her får du rikelig med plass, men madrassen trenger selv mye plass. Hvis man bor i en liten leilighet er dette kanskje ikke den riktige løsningen siden den ikke gir plass til så mye annet på soverommet. Men det er den perfekte løsningen hvis man bor i et hus eller i en litt romslig leilighet som par.
Uansett hvilken størrelse springfjærmadrass du velger, så kan det være en god idé å supplere den med noen ben slik at sengen heves litt fra gulvet og kommer opp i en bedre høyde. Husk at sengen tar mye plass på soverommet, og oppbevaringsmulighetene blir begrenset jo mer du fyller gulvet. Med ben på sengen, får du masse plass til oppbevaring under sengen også.
Velg riktig fasthet
Det er veldig viktig at man velger riktig fasthet når man er ute og kikker etter en ny springfjærmadrass. Det er veldig mange nordmenn som velger en madrass som er mindre fast enn det den egentlig burde være.
Da får man ikke den optimale støtten til blant annet skuldre, nakke og hode. Noe man godt kan komme til å merke etter noen år. Det er derfor en veldig god idé å prøve mange forskjellige madrasser før man bestemmer seg for hvilken man vil ha.
Som oftest vil det forholde seg slik at det er de mykeste modellene som føles best når man prøveligger en madrass i butikken – men det er essensielt at madrassen har litt fasthet. Man bør derfor velge madrass på bakgrunn av vekten i stedet for førsteinntrykk.
Hvis man veier under 75 kilo, så anbefales det at man kjøper en mellomfast madrass med lommefjærer.
Hvis en veier mellom 75 og 95 kilo, bør en velge en fast madrass med lommefjærer eller en mellomfast madrass med multilommefjærer.
Til sist, for de som veier over 95 kilo, anbefales det å kjøpe en fast madrass med multilommefjærer.
Vendbar madrass
Før rammemadrasser og madrasser med innebyggede overmadrasser kom på markedet, var vendbare madrasser standarden.
Ved å snu madrassen kan man sørge for at det slites jevnt over hele madrassen, og ikke kun spesifikke områder, og dette var – og er – en måte å maksimere madrassens levetid på – men hva er en vendbar madrass? Hvorfor skal man eventuelt velge det?
Fordelene med en vendbar madrass
Lang holdbarhet
En av de viktigste årsakene til at folk velger en vendbar madrass, er at de holder lenger. Vendbare madrasser er utformet for å bli snudd regelmessig, slik at du ikke alltid sover på den samme siden av madrassen. Dette sprer belastningen på madrassen, noe som igjen betyr at du får en høyere grad av komfort og støtte, som jo er avgjørende for enhver god madrass.
De er kostnadseffektive
Selv om de holder lenger, så koster de vendbare madrassene normalt det samme som en enkeltsidet madrass. Det betyr at du får bedre avkastning på investeringen din.
De gir bedre komfort
Ved å ha en vendbar madrass kan man gi hver side en pause i ny og ne. Mens man sover på den ene siden, har polstringen på den andre siden tid til å bli spenstig igjen, og finne tilbake til sin opprinnelige form.
Forbedret vektfordeling
Med tiden kan enkeltsidete madrasser få dype groper og avtrykk fra kroppsbelastningen, noe som kan gjøre det vanskelig å snu seg i sengen.
Ved å velge en vendbar madrass, kan du forbedre vektfordelingen, og dermed redusere sannsynligheten for kroppsavtrykk som ødelegger madrassens støtte og komfort.
Reduser klimaavtrykket ditt
Fordi vendbare madrasser har en tendens til å vare lenge, så behøver du ikke å skifte ut madrassen så ofte. Dette betyr at du reduserer klimaavtrykket ditt fordi det tar lengre tid før madrassen din blir kjørt på søppelfyllinga.
Les også: Slik kutter du klimautslippene mest
Oppsummering
Det hele handler i prinsippet om smak og behag, men det er heldigvis noen gode tommelfingerregler man kan skrive seg bak øret, slik at det blir lettere å finne frem til den riktige. Noe av det viktigste er selve fastheten, som vi har tatt for oss lenger oppe i artikkelen.
Sengen skal passe til vekten din, slik at du får de beste forutsetningene for en god nattesøvn. Det er også viktig med så mange komfortsoner og fjærer som mulig. Husk på at et større antall komfortsoner godt kan kompensere for færre fjærer per kvadratmeter i springfjærmadrassen.
Størrelsen er selvfølgelig avhengig av rommet madrassen skal plasseres i, men også hva du har behov for. Sover du urolig om natten, så kan det være en god idé å ha litt ekstra plass å snu seg på. Uansett er det viktig at du tar deg god tid når du velger en madrass, og ikke bare tar den første og beste.
Les gjerne en fjærmadrass test eller to, og bruk litt tid på nettet for å finne det beste tilbudet og den beste prisen.