Giver deg en bedre søvn
Hvilke dyner er best for deg? Det avhenger av behovene dine.
Her kan du få gratis hjelp til å velge den beste dynen, slik at du kan sove så godt som mulig.
Vi guider deg til det beste dynevalget
Uansett om du leter etter en enkeltdyne, dobbeldyne, dundyne, sommerdyne eller vinterdyne, så kan dyneguiden vår hjelpe deg med å treffe det beste valget.
Bruk guiden og finn den perfekte dynen for deg.
Dette er en lett pustende dyne av syntetisk fiber. Dynen er behandlet med en SuperDry-teknologi som sørger for å transportere bort fukt fra kroppen. Fyllet består av 50% polyester mikrofiber og 50% 3D fiber.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 899 kr.
Her får du en danskprodusert dyne av aller beste kvalitet. Dynen kommer i tre forskjellige varmekategorier, og fyllet har uansett en bæreevne på 11. Balance by BN inneholder moskudun som betyr at dynen alltid har en behagelig letthet og varme.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 2.499 kr.
Denne svale dynen er laget av det allergivennlige materialet polyestermicrofiber. Dette gir en fantastisk følelse av dun og kjennes utrolig behagelig mot kroppen, men dynen har stadig alle polyesterens fordeler.
Størrelse: 220×200.
Pris: Sett til 549 kr.
Denne dynen er en del av Nænsom-serien som har fokus på sunnhet og miljø. Dynen er svanemerket og økologisk, og sertifiserte i samarbeid med Astma- og Allergi Danmark. Dynen kommer i tre forskjellige varmekategorier.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 2.849 kr.
Denne dynen består av en luftig blanding av dun og fjær, og ytterstoffet er quiltet i bomull. Dynen har dessuten passepoilkant rundt, og har ulike tykkelser. Det gjør det mulig å finne den helt perfekte dunen for deg.
Størrelse: 220×200.
Pris: Sett til 999 kr.
Denne dynen består av herlig moskusdun, og er bygget opp i flere kassetter som er adskilt av kuldebroer. Dette er med til å sikre en perfekt temperatur gjennom hele natten. Dynen er dessuten fri for kjemikalier og husstøvmidd.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 3.099 kr.
Denne danskproduserte dynen inneholder gåsedun som holder godt på varmen. Bæreevnen på dynen er 12, noe som er med til å understreke den fantastiske kvaliteten. Dynen kommer i tre forskjellige varmekategorier.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 3.099 kr.
Denne dundynen har et ytterstoff i tettvevd bomull som gir en fløyelsmyk overflate. Dunen sørger for å beholde passe mengde varme nærmest kroppen, og transporterer bort overskuddsvarme i løpet av natten.
Størrelse: 150×200.
Pris: Sett til 1.099 kr.
Her får du to praktiske dyner som kan kneppes sammen til en stor dyne. Om sommeren bruker du den tynneste, og om høsten og våren den tykkeste. Når dynene er kneppet sammen, får du en varm og behagelig dyne.
Størrelse: 2 x 150×200.
Pris: Sett til 1.099 kr.
Denne dynen er laget av allergivennlig polyestermicrofiber. Dette er med til å gi en fantastisk følelse av dun, samtidig som den har alle fordelene til polyester. Hvis du er følsom mot dun, så er denne dynen perfekt for deg.
Størrelse: 220×200.
Pris: Sett til 699 kr.
Leter du etter en ny dyne eller to? Da har du landet på den riktige siden. Vi er alle forskjellige, og det kan være vanskelig å finne en dyne som passer en selv helt perfekt. Utvalget av dyner er stort, og det er umulig å ha en fullstendig oversikt over hva som tilbys.
Derfor har vi laget Norges beste og enkleste veiledning for valg av dyne, slik at man lettere kan finne frem til en dyne som dekker ens behov.
Video av JYSK Norge
Det kan lønne seg å overveie hvilken dynestørrelse du skal kjøpe. Hvis du er typen som elsker å gjemme hodet litt ekstra godt i dyna, og gjerne vil unngå kalde føtter, så kan det være en god idé å velge en dyne med litt ekstra lengde.
20 cm ekstra dyne utgjør faktisk en kjempeforskjell, siden dynen fort blir for kort hvis du ligger helt utstrakt og gjemmer hodet under dyna. Med en king-size-dyne, eller en ekstra lang dyne, kan du holde tærne dine varme samtidig som du ligger under dyna med hele ansiktet.
Dobbeltdynen kan også være et godt valg hvis du vil ha litt ekstra dyne å boltre deg med, men hvis du sover urolig, kan en dobbeltdyne ofte være til mer irritasjon enn glede. Dobbeltdyner fås i størrelser helt opp til 240×220 cm, og gir både deg og partneren din gode muligheter til å holde varmen når de kalde vinternettene setter inn.
Man betaler litt ekstra for god kvalitet.
Det gjelder de fleste tingene her i livet, og det gjelder også dyner. Gode dyner koster mer – det kommer man oftest ikke utenom. Til gjengjeld holder de beste dynene i mange år hvis de behandles riktig.
Du skal derfor betrakte dynen som en investering i god nattesøvn og god komfort, noe som er gode argumenter for å velge en dyne i ordentlig kvalitet. Nedenfor kan du lese litt om hva som er viktig når du ser etter de beste dynene markedet har å tilby.
Det er viktig å understreke at det ikke er selve dunene som gir selve isoleringen, men derimot luften som omgir dunene. Det betyr at dunene skal være så luftige og lette som mulig, slik at det kan bygges opp et «skall» av varm luft rundt kroppen din.
Dun har fra naturens side en fantastisk evne til å kunne presse seg sammen og folde seg ut utallige ganger – og nettopp derfor er de perfekte som fyll i en dyne. Likevel er det jo forskjell på dynenes kvalitet, og denne defineres utfra bæreevnen.
Jo høyere bæreevnen er, jo færre dun kreves det for å fylle opp dynen.
Det betyr at dynen føles både lett og luftig, noe som gir en høy isoleringsevne. Vi anbefaler en bæreevne på 10 eller mer hvis du ønsker virkelig god isoleringsevne.
De aller fleste gode dyner har ett eller flere av disse sertifikatene – NOMITE, Downafresh og OEKO-TEX
Dette er et sertifikat som gis til dyner av stoff som er tettvevd og ugjennomtrengelig for midd. Dermed er forholdene ugunstige for middene, noe som er en fordel for allergikere.
Les mer: https://www.nomite.de/no/home/
Downafresh er et sertifikat som gis til de som produserer dynene. Produksjonen skal leve opp til mange forskjellige og strenge krav, og da spesielt i forhold til hygiene. Det stilles dessuten krav til hvordan fjærkreene behandles, slik at du er sikret dun fra dyr som er behandlet ordentlig når du velger en dyne med Downafresh-sertifikat.
Les mer: https://www.downafresh.com/en/
Dette sertifikatet gis til tekstiler som er produsert uten bruk av sunnhetsskadelig kjemi. Dette er spesielt viktig for tekstiler som ligger inntil kroppen og huden din.
Les mer: https://www.oeko-tex.com/en/
Dun har generelt en veldig god isoleringsevne, men det er allikevel små forskjeller i de forskjellige duntypene. Noen er nemlig bedre til å isolere enn andre. Her kan du se nærmere på de forskjellige typene.
Edderdun kommer fra ærfugl, og er nok den aller fineste dunen som finnes. Nettopp derfor er prisen også rimelig høy. Edderdun samles inn fra forlatte reder høyt oppe på klippene, og det kreves dun fra omtrent 60 reder for å få nok til én dyne.
Denne duntypen har den beste isoleringsevnen av alle duntyper, men er i dag vanskelig å få tak i. Ærfuglen er nå fredet, og dunsanking er stort sett opphørt – med få unntak. I dag sankes det rundt 10 kilo ærfugldun, noe som bare er nok til 10 dyner.
Gåsedun er den mest populære duntypen her hjemme og fås i mange forskjellige kvaliteter. Duntypen har en utmerket isoleringsevne og anbefales fra bæreevne 10 og oppover.
Moskusdun ligner gåsedun når det gjelder kvalitet, og produseres i flere EU-land. For de som ikke vet det, så er moskusdun ikke fra de store moskusene (som vi blant annet kan finne på Dovre,) men fra moskusender. Forskjellen fra gåsedun er at moskusdun er mer ensartet og har som regel en bæreevne på 11.
Andedun er generelt av en lavere kvalitet enn andre typer dun. Det er gjerne fordi anden slaktes tidligere og ikke når å utvikle samme fine fjærprakt som kreves for å oppnå den ønskede isoleringsevnen. Det finnes derfor ikke lenger så mange gode dyner med andedun, men til gjengjeld ser vi i dag ofte puter med andedun.
Hvis du har allergi, så finnes det flere muligheter til å finne en allergivennlig dyne. Se etter det blå merket fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), slik at du finner en dyne som motvirker midd, bakterier og sopp.
Hvis du vil sørge for at dynen din holder seg ren og holder lenge, så er det en god idé å følge de enkle rådene nedenfor. På den måten kan du være sikker på at dynen fungerer optimalt, og holder i mange år fremover.
Den nye dynen din har sannsynligvis ligget foldet sammen i butikken. Derfor skal dunene ha tid til å rette- og folde seg ut skikkelig. Rist dynen godt, og la den deretter få hvile seg litt et sted som er varmt, for eksempel på et rent gulv med gulvvarme. Husk på at du aldri skal slå dynen din med en teppebanker – den skal heller aldri henges over tørkesnoren.
Det er viktig å vaske dynen din med jevne mellomrom, spesielt hvis du lider av støvallergi. Siden du skal vaske dyna, så kan du like godt vaske alt det andre sengetøyet ditt samtidig. På den måten blir du kvitt middene best mulig.
Vask med enzymfritt vaskemiddel på skåneprogram ved høyst 60 grader. Tørk deretter dynen i en stor tørketrommel med plass til minst 7 kilo. Legg inn et par tennisballer – det hjelper til slik at dunene ikke klumper seg sammen. Vei også gjerne dynen før du vasker den, så kan du kontrollveie etter tørking, og vet så når dynen er helt tørr.
Dynen din har godt av å bli ristet om morgenen, slik at dunene fordeles jevnt og fortere blir kvitt den fukten de har samlet opp i løpet av natten. Dette er også en av hovedårsakene til at du ikke skal bruke en teppebanker, siden det blir vanskeligere for dyna å avgi fukten.
Det er altså flere ting du skal overveie og ha oversikt over når du skal finne den perfekte dynen for deg. I tillegg til de forskjellige punktene vi har nevnt ovenfor, så skal du også bestemme deg for om du skal ha en sommerdyne, vinterdyne eller en helårsdyne.
Som oftest kan det være smart å ha to forskjellige typer dyner, slik at man kan bytte mellom de forskjellige når det blir kaldt og varmt. Det er også viktig at du tar deg god tid før du bestemmer deg for hvilken dyne du skal ha, og gjerne lese en dynetest eller to.
Det er mange tilbud på dyner, og du kan finne alt fra billige dyner til de dyrere modellene. Det viktigste er at du finner tilbud som passer til deg og dine behov, og som du kan ha glede av i mange år fremover. En god dyne er en investering, og du bør ikke bare ta den første og billigste du ser. I hvert fall ikke hvis det er en dyne du skal bruke hver eneste natt.