Lakenskrekk er kanskje et ord man er blitt litt forvirret over.
Det er egentlig ikke så merkelig, for det er et litt misvisende ord. Som det står, så kulle man tro at man har en fobi for lakener. Det er det ikke, men det betyr ikke at det ikke bør tas alvorlig allikevel.
For det er nemlig mange som plages av det i hverdagen, og mange får det vanskeligere å takle hverdagen på grunn av det.
Hva er lakenskrekk?
Når man sier at noen lider av lakenskrekk, så betyr det at de har problemer med å falle til ro og sove om natten. De kan ligge våkne hele natten og stresse over alt mulig. Det kan være hva man skal nå dagen etterpå, eller om man kanskje ble oppfattet feil på jobben.
Deretter begynner man å stresse over at man ikke får sove, og det hele blir en voldsomt ubehagelig ond sirkel det føles umulig å komme ut av igjen. Det er vanskelig å komme med en entydig definisjon på hva lakenskrekk er, siden den ikke regnes som en sinnslidelse, men heller et individuelt problem.
Det er likevel ikke bare de voksne som lider av lakenskrekk. Det finnes også lakenskrekk blant barn, og de som lider av det kan bruke flere timer på å falle til ro og sovne. Det er særdeles problematisk i den alderen når hverdagen ikke preges av en naturlig døgnrytme.
Gode råd mot lakenskrekk
How to fall asleep in 2 minutes.
Når man først har fått lakenskrekk, så kan det være utrolig vanskelig å komme ut av det igjen. Den onde sirkelen holder deg fast, og nettene blir mer og mer søvnløse, og dagene blir mer og mer utmattende. Heldigvis finnes det noen ting man kan gjøre for å gi seg selv bedre muligheter for å bryte ut av den onde sirkelen.
Det hele handler om å skape gode betingelser for søvnen. Et godt kjent råd for dette å unngå koffeinholdige drikker etter klokka 17. Hvis man i tillegg husker på å lufte ut på soverommet, slik at man får et sunt og lett kjølig soveklima, er man godt på vei! Hvis du liker å spise sent om kvelden, så bør du hurtigst mulig gjøre om på den vanen. I hvert fall hvis du lider av lakenskrekk. Spis hovedmåltidet minst to timer før du skal legge deg, men husk å ikke legg deg sulten.
Det blå lyset fra mobil og nettbrett gjør at du blir mer våken. Prøv derfor å unngå å lese oppdateringen på Facebook mens du ligger i senga, og la det heller vente til neste morgen.
Du bør heller ikke lese for mye i en bok mens du ligger i senga. I hvert fall ikke en spennende eller interessant bok. Det gjør nemlig at du blir mer våken og spent på å få vite mer. Les heller noen reklameblader fra forrige uke, eller noe annet fullstendig kjedelig og meningsløst.
Hvis du våkner om natta, så prøv å la være med å se på klokka. Legg telefonen eller klokka inn i et annet rom, slik at du unngår uroelementer. Til sist, men ikke minst – sjekk om sengen din er komfortabel og god nok for deg.
Hvis det er lenge siden du kjøpte sengen, så kan det hende kroppen din har forandret seg såpass at den nå trenger en annen fasthet og støtte.