Giver deg en bedre søvn
Trenger du hjelp til å finne de beste madrassene? Så les videre.
Vi vil gjerne hjelpe deg med å finne frem til den beste madrassen som passer perfekt til budsjettet ditt – uansett om det du trenger er en overmadrass, en skummadrass eller noe helt tredje.
Les guiden og få en bedre søvn
Vi anbefaler at du bruker guiden vår til å velge madrass. På den måten er du sikker på at du velger den beste størrelsen, fastheten, madrasstypen og så videre. Det er viktig for en god søvn.
Trerammen har en tykkelse på 8 centimeter, og består av massiv svensk furu. Rammemadrassen har 220 pocketfjærer per kvadratmeter som alle gir individuell støtte. Overmadrassen som følger med denne sengen har en kjerne på 4 centimeter av lateks, og er ventilerende og bidrar derfor til et sunt og behagelig sovemiljø.
Størrelse: 80×200.
Pris: Sett til 8.299 kr.
Rammemadrassen har en kjerne av moderne pocketfjærer som er omgitt av elastisk hybridskum. Overmadrassen har en tykk kjerne på hele seks centimeter, og er både komfortabel og slitesterk. Sengen har dessuten en treramme som er laget av massiv svensk furu, og har en høyde på 20 centimeter.
Størrelse: 90×200.
Pris: Sett til 14.999 kr.
Denne rammemadrassen har hele 7 komfortsoner, i tillegg til en ventilerende polstring av hybridskum. Overmadrassen er 100% organisk og CO2 nøytral, og har en tykk latekskjerne på 5 centimeter.
Størrelse: 180×200.
Pris: Sett til 24.299 kr.
Denne madrassen er en blandet lateks. Dette gjør at den 5 centimeter tykke kjernen er utrolig komfortabel og effektiv. Densiteten er på 70 kilo per kubikkmeter, noe som sørger for den helt rette støtten, uansett hvor mye du veier.
Størrelse: 80×200.
Pris: Sett til 2.998 kr.
Denne madrassen er et 100% naturlig produkt som utelukkende består av organisk lateksfyll og som samtidig har et naturlig utvunnet Tencel-betrekk. Den er dessuten CO2 nøytral, uten at det har gått ut over komforten. Den fem centimeter tykke overmadrassen av lateks gir en omfattende støtte og sørger for suveren komfort gjennom hele natten.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 6.499 kr.
Denne madrassen er både antibakteriell og allergivennlig. Den har dessuten en kjerne på hele 18 centimeter, noe som sørger for en uovertruffen bevegelsesfrihet. Madrassen er inndelt i 7 komfortsoner som alle er tilpasset kroppens ulike behov for støtte.
Størrelse: 80×200.
Pris: Sett til 4.649 kr.
Denne madrassen er sertifisert 100% organisk og CO2 nøytral. Madrassen har en spesiell cellestruktur som er mer elastisk enn i alminnelige madrasser, noe som sørger for en fantastisk bevegelsesfrihet.
Størrelse: 90×200.
Pris: Sett til 11.099 kr.
Den perfekte madrassen skal hjelpe oss med å forbedre kvaliteten på søvnen vår. Ved å forbedre søvnkvaliteten vår får vi mer energi og overskudd i hverdagen.
Derfor er det utrolig viktig at vi sover på en madrass som hjelper til med å optimere kvaliteten på nattesøvnen vår mest mulig. Her har vi laget Norges beste og enkleste guide for valg av madrass, slik at du finner en som er perfekt for deg og dine behov.
Video av JYSK Norge
Det første du skal gjøre, er å finne ut av hva som er dine personlige behov. Hva skal sengen brukes til? Blir den for eksempel brukt som en sofa på et tenåringsrom, eller brukes den kun som en seng?
Hvis sengen brukes til mer enn å bare sove i, så skal du selvfølgelig tenke gjennom hvordan disse behovene kan dekkes best mulig. Det kan være en god idé å overveie en regulerbar seng hvis sengen brukes til å lese i eller se på TV fra.
Hvis du har problemer med vann i benene eller dårlig blodomløp, så er denne sengetypen også en opplagt mulighet som kan lindre disse plagene.
Den måten ryggsøylen er plassert på når vi ligger i sengen, er en helt avgjørende faktor for kvaliteten av madrassen, og om den dekker den enkeltes individuelle behov.
Det er viktig at ryggsøylen er parallell med sengelinjen når du ligger på siden. Det er også viktig at du ikke kan føre hånden inn mellom korsryggen og madrassen når du ligger på ryggen, siden dette gir en usunn bøyning av korsryggen.
Madrassen skal derfor gi mulighet for at rompa kan synke ned i madrassen, og på den måten bule opp og gi støtte til korsryggen. For å undersøke dette i forbindelse med kjøp av madrassen, er det en god idé å ha med en venn eller et familiemedlem.
Mens du ligger i sengen skal sidemannen eller kvinnen vurdere posisjonen på ryggsøylen i de forskjellige liggeposisjonene.
Få personen til å føre en hånd inn under korsryggen. Her er det viktig at det er motstand, slik at du sikrer god støtte til korsryggen.
Korsryggen skal være i kontakt med underlaget. Hvis det ikke er noen kontakt, så er madrassen for hard.
Se på deg selv. Har du brede hofter eller andre former, så kan du overveie en madrass med forskjellige komfortsoner.
Komfortsoner er laget for å gi en bedre komfort. På denne måten er madrassen oppdelt i soner hvor fastheten varierer avhengig av hvilken sone du søker. Hvis du har en fyldig bak, kan du med fordel gå etter en soneinndelt madrass som tar hensyn til det.
Samme madrass til menn og kvinner?
En av de aller hyppigste feilene i forbindelse med kjøp av madrasser, er når både mann og kvinne kjøper madrass sammen. Menn og kvinner har veldig sjeldent samme høyde, vekt og statur.
Som regel veier menn mer enn kvinner, og derfor skal de som oftest ha en fastere madrass. Kvinner derimot, skal som oftest ha en soneinndelt madrass som tilgodeser de kvinnelige formene deres.
Noen tror at en madrass kan vare en menneskealder. Det er ikke riktig! Avhengig av kvaliteten på madrassen, så holder den i gjennomsnitt i 10 år før den bør skiftes ut. Etter mange års bruk kan madrassen ikke lenger klare å yte maksimalt, siden materialene blir slitt.
Overmadrasser holder som regel langt fra like så lenge som den alminnelige madrassen. Det primære materialet i en overmadrass er skum, og dette materialet blir fortere nedbrutt en madrassens.
Som utgangspunkt holder en overmadrass kun halvparten så lenge som den alminnelige madrassen, noe som betyr at gjennomsnittslevealderen for denne madrassen er nede på 5 år.
I og med at vi alle blir eldre med tiden, så endre behovene våre seg også. Det samme gjelder kroppen vår. Kroppsvekten økes gjerne, og formene endres markant med alderen.
Derfor er det viktig at disse forandringene tas med i betraktningene hver gang man kjøper en ny madrass. Hvis du for 10 år siden kjøpte en madrass med en bestemt soneinndeling, så er det slettes ikke sikkert at du skal ha den samme madrassen igjen. Tvert imot.
Vær ærlig mot deg selv når du kjøper ny madrass
Har hoftene dine blitt litt bredere eller rompa litt større, så er du nødt til å være ærlig mot deg selv og ekspedienten som hjelper deg med å finne den optimale madrassen for deg.
Hvis du gir feil informasjon angående vekt og høyde, så risikere du å få feil rådgivning – noe som igjen kan ende med at du kommer hjem med helt feil madrass som overhodet ikke hjelper på søvnkvaliteten i det hele tatt – kanskje snarere tvert imot.
Det kan være en god idé å starte med å lese forskjellige madrass tests, og se hvilke som blir valgt som beste madrass i testen. Dette kan være et godt utgangspunkt for letingen, og du får lest om både hva som kjennetegner de forskjellige typene, og hva som gjør de så gode.
Test av madrasser
Madrasser kommer i mange forskjellige modeller, varianter og størrelser, og det er viktig at du har en klar mening om hva du leter etter. På den måten blir det enklere for deg å sortere fra de uinteressante modellene, og du kan lettere fokusere på de som er aktuelle.
Husk bare på, at vi alle er forskjellige, så det som er bra for naboen din behøver ikke å være bra for deg. Man må for all del unngå at andre kjøper en madrass for seg. Det er tross alt din kropp som skal ligge på madrassen i utallige timer, så det er viktig at den er perfekt for deg, og gir deg den støtten og komforten du skal ha.