Det er en gjengs oppfattelse at man trenger 8 timers søvn for å kunne fungere optimalt – men er det egentlig riktig?
Nei, det er en grov forenkling, og virkeligheten er at våre søvnbehov endres med alderen. Både når det gjelder lengden av søvnen vår, og ikke minst måten vi sover på.
Vi har alle ulike behov
I mediene støter man jevnlig på anbefalinger om hvor mye man bør sove per natt. Som oftest lyder anbefalingen på 8 timer. De magiske 8 timene, den perfekte tredjedelen av døgnet, men ikke alle har det samme behovet for søvn. Hvis det var tilfelle, så skulle søvn være det eneste punktet hvor alle menneskene var helt like.
Både fornuft og forskning viser at det er store forskjeller på hvor mye vi har behov for å sove. 8 timer er likevel et greit utgangspunkt.
Gjennomsnittet for ulike aldersgrupper
Det er velkjent at barn sover mer enn voksne, men søvnen vår endres også i voksenlivet. Når vi blir eldre sover vi mindre. Alder betyr altså noe for mengden av søvn, men det er også individuelle forskjeller. For eksempel så sover ikke alle 47-åringer like mye per natt.
Hvis man skal sette opp en oversikt over hvor mye søvn man trenger etter alder, så ser det slik ut:
- Hvor mye søvn trenger nyfødte? Opp til 18 timer
- Hvor mye søvn trenger barn i 4-års alderen? 10-12 timer
- Hvor mye søvn trenger tenåringer? 8,5-9,5 timer
- Hvor mye søvn trenger voksne mellom 20 og 30? 7,5-8,5 timer
- Hvor mye søvn trenger voksne mellom 30 og 60? 7-8 timer
- Hvor mye søvn trenger eldre over 60? 6-6,5 timer
Dette viser selvfølgelig bare generelt hvordan søvnbehovet arter seg ved forskjellig alder. Mennesker på samme alder kan godt ha forskjellig søvnbehov. Det gjennomsnittlige behovet for en 47-åring er omkring 7,5 timer, og dekker over et bredt utvalg av søvnbehov.
Det vil si, at halvdelen av de 47-åringene som sover mer enn 7,5 timer, og den andre halvdelen som sover mindre. Det er massevis av 47-åringer som trenger 6 eller 9 timer, og det er også mange som trenger 5 eller 10 timer. Det blir færre og færre jo lenger vi kommer vekk fra gjennomsnittet. Det er helt normalt å ligge ved gjennomsnittet.
Forskjellen på behov og anbefalinger
Søvnbehovene våre er det faktiske behov som hver enkelt av oss har for å sove. Det stemmer ikke alltid overens med de søvnmengdene som anbefales. En anbefaling kan man tenke mer på som et forslag. Det kan være velkvalifisert og bygge på fakta, men kan også bygge på gjetninger.
Jo enklere en anbefaling er, jo lettere er den å kommunisere. Det er sannsynligvis derfor anbefalingen om 8 timers søvn høres så ofte.
Lette og dype søvnstadier
I alle aldre kommer vi gjennom forskjellige tilstander i løpet av søvnen. Tilstandene kjennetegnes blant annet med forskjellige typer hjerneaktivitet, og de kan deles opp i lette og dype søvnstadier. Det er dessuten normalt å våkne flere ganger i løpet av søvnen. Undersøkelser har vist at det er helt alminnelig å våkne 12–25 ganger i løpet av søvnen. Det er forskjellig hvor godt vi husker disse oppvåkningene, og det er ikke normalt å huske alle sammen.
Søvnens skiftende hjernetilstander foregår i et syklusmønster, hvor man fra våken tilstand dykker ned i lett søvn og ned i den dype søvnen. Deretter blir søvnen lettere igjen inntil man våkner. Dette mønsteret tar 1 til 2 timer, og gjentas flere ganger i løpet av søvnen.
Måten vi sover på endres med alderen
Søvnmønstret vi har vil endres med årene. Når vi blir eldre får vi kortere tid med dyp søvn, og den dype søvnen blir også mindre dyp. Derfor våkner vi oftere. Slik er menneskets biologi og søvnmønster.