I denne guide kikker vi nærmere på hvordan du best kan vaske dynen.
Det kan nemlig være mange forskjellige konsekvenser forbundet med en dyne eller en pute som ikke er vasket eller behandlet riktig. Derfor vil denne guide også prøve å klargjøre hva du skal være ekstra oppmerksom på når du skal vaske dynen og puten din, og hvilken påvirkning det kan ha for søvnkvaliteten din.
Gode råd for vask av dyne og pute i hjemmet
Video av Soveland.dk
Vask av dyne og pute kan være en omfattende oppgave. Det tar litt tid, og derfor er det viktig at du også tar deg god tid til oppgaven, og ikke stresser gjennom hele prosessen for å bli så fort ferdig som mulig. Det kan fort ta opptil 8 timer å vaske og tørke en dyne. Nedenfor følger det noen gode vaskeråd, men husk på at du følger vaskeanvisningen på dynen.
1. Dynen skal vaskes på 60 grader på et skåneprogram
Ved 60 grader dør levende organismer som støvmidd og sopp. Derfor er det viktig at dynen kommer opp på den temperaturen i forbindelse med vaskingen.
2. Avslutt vaskeprogrammet med sentrifugering
Dette er viktig for at det presses så mye vann ut av dyna som overhodet mulig. Dermed blir tørkingen også lettere, og det er mindre sjanser for at dunene klumper seg sammen.
3. Benytt enzymfritt vaskemiddel
Du kan risikere at dyna og puten mister bæreevnen sin hvis du ikke bruker enzymfritt vaskemiddel. Alminnelig vaskemiddel kan bryte ned det naturlige fettlaget på dunene, noe som fører til at dyna blir dårligere til å isolere og holde på varmen. Du kan som oftest se på vaskemidlet om det er velegnet til dundyner. Ellers kan et vaskemiddel til ullvask også være velegnet. Bruk omtrent 50 ml til en dynevask
4. Tørking skal skje i tørketrommelen
Ved å benytte en tørketrommel sikrer du at dyne og pute tørker ordentlig, og du unngår dermed utvikling av mugg og sopp. Tiden det tar å tørke kan variere, men som hovedregel skal en dyne tørke i tørketrommelen i mer enn 4 timer før den er helt tørr. For eventuelt bedre å kunne vurdere om dunene i dyna eller puta er helt tørre, kan det være en god idé å veie disse før vask og etter tørking. Hvis dyna er tyngre enn før den ble vasket, så er dunene ikke helt tørre og inneholder fortsatt fukt som krever ytterligere tørking.
5. Tørk dundyna sammen med tennisballer
Når du tørker dyna i tørketrommelen, så er det en god idé å legge inn et par tennisballer. De hjelper til med å fordele dunene jevnt, og du unngår dermed klumper. Du kan selvfølgelig også tørke dundyna uten tennisball, men da skal du virkelig være helt sikker på at det hele blir ordentlig tørt.
6. Luft dyna utenfor
For å sikre den siste opprettholdelsen av optimal fordeling av dunene, kan det være en god idé å lufte dyne og pute utenfor, eller gi dem en ekstra tur i tørketrommelen på kald luft. Men husk å ikke heng verken dyne eller pute i direkte sollys. Sollyset tærer kraftig på mange forskjellige typer stoff, man sier populært at stoffet råtner eller mørner, og som resultat kan man lett få hull. Dunene har heller ikke godt av det, og kan miste det naturlige fettlaget sitt.
Dyne og hodepute er et altavgjørende kriterium for søvnkvaliteten vår. Miljøet på soverommet og kvaliteten på sengen er ikke de eneste kriteriene som sikrer deg en god nattesøvn.
Dyna og putene er akkurat like avgjørende for et sunt miljø på soverommet.
Noen mennesker foretrekker å bruke den samme dyna hele året rundt, uansett om det er vinter eller sommer. Mens mange andre foretrekker å veksle mellom en vinterdyne og en sommerdyne.
Det anbefales at man skifter dyne, siden det hjelper til med å opprettholde en optimal temperatur uansett årstid.
Hvis du har en sommerdyne eller vinterdyne liggende som snart skal hentes frem, så er det mange ting du bør vurdere før du begynner å sove i dem.
Det mest avgjørende er uten tvil vaskingen av dynen.
Kan jeg selv vaske dynen og puten min?
Vask av dyne og hode pute er en forsømt oppgave i mange hjem. De aller fleste av oss er uvitende om hva vi skal gjøre, hvor vi kan gjøre det og hva som kreves. I mange norske hjem er den typiske holdningen for hygiene i senga at vask av sengetøy jevnlig kan opprettholde det sunne miljøet i senga – men dette er dessverre ikke nok.
For å opprettholde god hygiene i senga, skal dyne og pute vaskes 2 til 4 ganger i året, og du behøver ikke nødvendigvis å sende det til rens.
Lettere dyner og mindre puter, litt avhengig av materialer, kan man greit takle selv i en vanlig vaskemaskin for 7 kilo. Vask skånsomt, lavest mulige hastighet på sentrifugering, og hvis man ikke har tørketrommel, kan man henge opp til tørk, gjerne med en vifte som blåser, eller en vindfull dag ute.
Les også: Bli kvitt midden på soverommet
De mest alminnelige dynene har dynevar med 100% bomull.
Disse dynene kan du selv vaske der hjemme, og du finner typisk beskrivelsen av materialene i et av hjørnene på dyna.
Hvis dynevaret er laget av silke, eller hvis du har en edderdunsdyne, så skal du være ekstra oppmerksom. Disse materialene krever nemlig en veldig skånsom behandling, og det kan derfor lønne seg å ta dynene og putene med til et profesjonelt renseri.
Her har de nemlig de riktige verktøyene for å kunne klare oppgaven, og dermed slipper du å risikere noe. Du skal også være oppmerksom på at du aldri vasker dyne og pute sammen. En hodepute er mye mer kompakt enn dynen, og kan inneholde nesten like mye dun som en hel dyne.
Derfor er det veldig viktig at dyne og pute vaskes hver for seg.
Vask likevel gjerne to puter samtidig, siden de ikke fyller like så mye som en dyne. Det er også en stor fordel å vaske to like puter samtidig, slik at de skaper balanse i trommelen.
Har du sett vår dyneguides?
Dyner – Dobbeldyner – Dundyner – Sommerdyner – Vinterdyner