Giver deg en bedre søvn
Vil du gjerne ha en dyne som er laget av noen av de mest naturlige og miljøvennlige materialene?
Hvis ja, så er en dundyne akkurat noe for deg.
Guide til valg av den beste dundynen
Hvor varm skal dynen være? Hva med bæreevnen? Foretrekker du en bestemt type dun?
Bare rolig. Vi hjelper deg med å svare på spørsmålene, slik at du kan finne den beste dundynen for deg.
Lengere ned på siden kan du prøve guiden vår til valg av den riktige dundynen.
Før du sjekker ut guiden, kan du se 10 gode tilbud på dundyner akkurat nå.
Dynens fyll består av 50% polyester mikrofiber, og 50% 3D fiber. Dynen er praktisk, komfortabel og lett å vedlikeholde, så den holder i årevis. DanaDream har også flere sertifiseringer som garanterer en sunn dyne, uten sunnhetsskadelige stoffer.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 899 kr.
Danskprodusert kvalitetsdyne av moskusdun i høy kvalitet. Dette betyr at dynen er varm og har en behagelig letthet. Bæreevnen er på utrolige 11. Dynen er dessuten fri for støvmidd, noe som betyr at den er velegnet for allergikere.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 2.499 kr.
Dette er en allergivennlig dyne, som har et fyll av de fineste danske moskusdunene. Den er vaskbar ved 60 grader, og er helt fri for husstøvmidd, kjemikalier og andre sunnhetsskadelige stoffer. Du kan velge mellom tre forskjellige varmekategorier.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 2.849 kr.
Denne dynen består av moskusdun innvendig, og lekker bomullsateng utvendig. Dette er med til å gi dynen en myk og komfortabel følelse. Den er også Downafresh-merket, noe som betyr at dynen lever opp til strenge krav for hygiene og dyrevelferd.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 3.099 kr.
Denne dynen fra Mille Notti er laget av dun, og har en lengde på 210 centimeter. Denne lengden gjør at dynen passer bedre til de litt høyere som syns en lengde på 200 centimeter blir litt for kort.
Størrelse: 150×210.
Pris: Sett til 3.901 kr.
Denne dynen er av den ypperste danske kvalitet, og består av 100% gåsedun. Dynen har dessuten en bæreevne på hele 12, noe som er med til å understreke den høye kvaliteten og det gode håndverket.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 3.099 kr.
Denne dynen har en aktivt kjølende overflate. Temperaturreguleringen gjør at dynen er velegnet til deg som har det varmt om natten. Dynen kommer i tre forskjellige varmekategorier, og har en bæreevne på 10.
Størrelse: 135×200.
Pris: Sett til 3.249 kr.
Denne dynen er bygget opp i flere kassetter adskilt av kuldebroer. Dette sikrer at du har den helt riktige temperaturen hele natten. Fyllet er av nøye utvalgte gåsedun i høyeste kvalitet.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 4.899 kr.
Denne dynen gir en fantastisk komfort. Bæreevnen er på 12, noe som er et uttrykk for dunenes evne til å holde på varmen. Dynen fås i en «lun» utgave, som er den varmegraden som anbefales som helårsdyne.
Størrelse: 140×200.
Pris: Sett til 11.499 kr.
Selene er en dundyne med en fløyelsmyk overflate. Fyllet består av 60% dun og 40% fjær. Dunene i dynen slipper gjennom fukt, og transporter bort overskuddsvarme i løpet av natten. Dynen er dessuten allergivennlig.
Størrelse: 150×200.
Pris: Sett til 1.899 kr.
Det kan være vanskelig å finne en dundyne som passer en selv helt perfekt. Det er simpelthen så mange valgmuligheter, og tilbudet er utrolig stort.
Derfor har vi laget en av Norges beste og enkleste veiledning for valg av dundyne, slik at du lettere kan finne en som dekker alle behovene dine, og som sikrer deg en god nattesøvn.
Dette er et punkt mange, og da spesielt par, kan være veldig uenige om. Skal man ha en dundyne hver, eller skal man ha en dobbel dundyne? Vær oppmerksom på at to enkeltdyner selvfølgelig fyller mer enn en dobbeltdyne.
Hvis dere har en liten seng, så kan det derfor være smart med en dobbeltdyne. Det er selvfølgelig et subjektivt valg, og er helt avhengig av ens egen smak og behag, hva man foretrekker. Hvis dere har forskjellige smak og preferanser, så må dere jo selvfølgelig gå på kompromiss. En dobbel dundyne koster som oftest mindre enn to enkeltdyner.
Handler det så om økonomi, da kan det være mange penger å spare ved at man velger en enkelt stor dyne. Hvis du er alene, så betyr det ikke at du ikke kan kose deg med en dobbeltdyne – man skal bare ha en stor nok seng. En ting nok alle kan være enige om, er at det er lite som er bedre enn å ha massevis av dyne å ta av.
Lengden på en dundyne kan variere mye. Som regel kan den spenne fra 120 til 240 cm. Enkeltdyner blir som regel produsert med lengdemålene 150×200 cm, mens man kan få dobbeltdyner med en størrelse på opptil 240×240 cm.
Hvis du ikke er så høy, så pleier det å være nok med en lengde på 200 cm.
Hvis du er høyere enn 180, så kan det være en god idé å velge en dyne som er 220 cm lang, slik at ikke tærne dine stikker ut når du trekker dyna opp over ørene.
Det er viktig at du velger en type dundyne som passer til når du skal bruke den. I alle butikker som selger dyner finnes det som utgangspunkt et par forskjellige typer dundyner du kan velge mellom. Det varierer litt hvordan de kategoriseres og navngis, men ofte kategoriseres dundynene som enten helårs-, vinter- eller sommerdyner.
Dette er en tynnere og mer kjølig dundyne. Selv om det er mange som også kan bruke denne typen om vinteren, så egner den seg altså best om sommeren. Den er dessuten perfekt hvis du generelt synes det er varmt om natten.
Ingenting er som sommerferie, hyttetur i skjærgården og krype under en god sommerdyne med dun når man legger seg for natten. Da sover man godt!
Denne lune dundynen er skreddersydd for å være en helårsdyne. Det er et veldig populært valg for mange, siden den ikke er for varm om sommeren og heller ikke for tynn om vinteren. Mange vil kunne sove godt hele året rundt med denne typen dundyne.
Hvis du ofte fryser om natten, så er dette den riktige dynetypen for deg. Her får du en dyne som er skapt til de kalde vinternettene, og har fyll som virkelig holder på varmen. Vinterdynen er helt perfekt til alle som liker å sove med vinduet oppe, også om vinteren.
Som regel kan man velge mellom tre typer dun når man skal ha en ny dundyne. Det finnes flere, for eksempel edderdun, men disse er så eksklusive og dyre at de er forbeholdt de aller færreste. Her går vi gjennom de tre mest alminnelige.
Hvis du gjerne vil ha en dyne med solid fyll som gjerne kan veie litt og holde deg varm om natta, så er det opplagt å gå etter en dundyne med gåsedun. Gåsedun er større og mere massive enn andedun og moskusdun, siden gjess er større enn ender.
En gåsedunsdyne betraktes også som en av de fineste duntypene, og det er ingen tvil om at du får en dundyne med kvalitetsfyll hvis du velger denne typen.
Midt mellom gåsedun og andedun finner vi moskusdun som også kommer fra and. Kvaliteten av dunene kan svinge en del hos gjess, men med moskusdun får du som regel dun i en veldig fornuftig kvalitet.
Hvis du gjerne vil ha en fornuftig dyne til en rimelig pris, så kan denne typen fyll være midt i blinken for deg.
Andedun er de minste og fineste av de forskjellige duntypene. Hvis du leter etter en billig dundyne, så er dette noe for deg. Andedun blir dessuten også brukt mye i puter.
For å opprettholde et så sunt sovemiljø som overhodet mulig, så kan det være en god idé å gå etter en allergivennlig dundyne. De aller fleste dundyner i mellomklassen og oppover blir i dag produsert allergivennlige, men du bør fortsatt være oppmerksom på noen enkelte ting.
Noe du bestemt bør se etter når du skal bedømme kvaliteten av dynen og dens allergivennlighete, er de sertifikatene dynen har. De tre primære sertifikatene du bør kikke etter, er OEKO-TEX, Downafresh og Nomite. Sertifikatene representerer forskjellige områder, og de er alle tre med på å garantere en dyne av aller beste kvalitet.
Helt til sist, så bør du ha en dundyne med god bæreevne. Kort fortalt er bæreevnen graden av dynens kvalitet, noe som blant annet inkluderer dynens isolasjonsevne.
Jo høyere bæreevne dynen din har, dess bedre isolerer den.
Bæreevnen kan variere fra 2 og helt opp til 16, hvor 16 er det ultimate og beste som finnes. Vi anbefaler gjerne en dundyne med bæreevne på over 10, så er du i hvert fall trygg på at du får en god dyne.